От днес - първи април, минималната работна заплата в страната вече е 710 лв. Според постановлението на Министерския съвет, минималната почасова ставка става 4 лева и 29 стотинки, което при работно време от осем часа в 5-дневна работна седмица прави 710 лева.

Увеличението й е с близо 10% спрямо пред предната действаща МРЗ от 650 лв. 

МРЗ се променя от 1 април заради по-късното гласуване на тазгодишния бюджет. Въпреки че ръстът е от началото на второто тримесечие, а не традиционно от януари, реално бюджетът влезе в сила със задна дата - от началото на годината.

През лятото обаче се очаква актуализация, като има настояване от синдикатите за нов ръст на минималната работна заплата. Тя се определя от постановление на Министерския съвет, но е равна на най-ниския осигурителен доход и на практика е част от изчисленията на общата финансова рамка.

И още - отново от днес максималният осигурителен доход става 3400 лева от днес вместо досегашните 3000 лева. Това бе един от големите спорове по приемането на бюджета, но идеята на Асен Василев в крайна сметка влезе в сила. 

Минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите се повишава от 420 на 710 лева.

От 650 на 710 лева се увеличава и обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Също от 1 април се повишава от 650 на 710 лева минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се.

С 11,88 лева се увеличава и цената за купуване на всеки месец недостигащ осигурителен стаж за пенсия, както и за завършено висше или полувисше образование. Той вече ще струва 140,58 лева, тъй като е 19,8 на сто от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане с право на социална пенсия за инвалидност от днес се разпределят в три категории, припомня БНР.